Få koll på elräkningen med luftvärmepump

Att sänka sina elkostnader med hjälp av rätt värmesystem i huset är en fråga fde flesta villaägare intresserar sig för. Ett av de bästa alternativen är att installera en luft-/luftvärmepump, som är både kostnadseffektiv och miljövänlig.

 

Uppvärmningssystemet är en av de största utgifter en villaägare har, och därför bör man välja uppvärmningssystem omsorgsfullt. Det är svårt att på rak arm säga vilket som är det allra bästa uppvärmningssystemet då det är mycket individuellt, och man måste räkna på vad kostnaden blir över en lång tid. Om huset har direktverkande el är dock det bästa alternativet en luft-/luftvärmepump, skriver NWT. En luft-/luftvärmepump utvinner värme ur utomhusluften, vilket är mycket kostnadseffektivt. Att investera i en luft-/luftvärmepump kostar som mest 25 000 kronor, vilket är en summa man som husägare enkelt tjänar in på ett par år genom de sänkta elkostnaderna investeringen leder till. Enligt Dagens Industri sparar en sådan typ av värmepump i villa cirka 25 procent av husets totala energiförbrukning och hela 7000 kilowattimmar per år.

 

Så fungerar en luftvärmepump

Att välja en luft-luftvärmepump är således ett mycket billigt sätt att värma upp villan på, men det är även mycket miljövänligt. Luft-luftvärmepumpen fungerar på så sätt att den tar utomhusluft, värmer upp denna och sprider den sedan vidare in i huset. För att detta ska fungera optimalt bör man ha en relativt öppen planlösning på huset. Dock finns det lösningar för att underlätta luftflödet, ifall huset är vinklat. Detta kan enkelt fixas med någon form av kanal- eller fläktsystem, som hjälper till att leda luften. Privata Affärer menar att hemmasnickrade lösningar som att sätta tygtrumpor på små PC-fläktar fungerar mycket bra. Något som även är möjligt gällande luft-/luftvärmepumpen är att använda den som en form av luftkonditionering. Den kan nämligen fungera åt andra hållet och istället kyla ner villan under de varma dagarna på året.