Fuktskador – hem och hälsa

Den som upptäcker en fuktskada på bostaden försent kan få betala ett högt pris – både ekonomiskt och hälsomässigt. Hur gör man för att försäkra sig om att man lever med bra inomhusluft – och om så inte är fallet – vad kan man göra för att förbättra den?

När familjen växer kan det bli aktuellt att leta efter en ny bostad. Men när man är på jakt efter sitt drömhem är det viktigt inte bli förblindad av sin entusiasm. Och även fantastiska hus kan ha dolda fel. Som i värsta fall kan få allvarliga hälsokonsekvenser.

Den första utmaningen är att upptäcka problemet. Vid dålig ventilation samlas fukt lätt på de platser som man kanske inte är särskilt uppmärksam på: i källaren, krypgrunden eller på vinden. När man väl märker problemet bör det åtgärdas så snabbt som möjligt. Och man kan få hjälp med fuktskada hos www.waterproof-stockholm.se, till exempel.

Fixa fuktskadan fort

Varför är det viktigt att åtgärda fuktskador så snabbt som möjligt? I fuktiga och mörka utrymmen trivs mögel – vilket lätt kan sprida sig genom små sporer och mikroorganismer i luften. Att bo i en möglig bostad kan ge problem med astma och andra luftvägsinfektioner, och särskilt hos barn. Barnen kan också vara utsatta för fukt på andra platser än hemmet – undersökningar visar att inomhusluften i skolan ofta är undermålig. Något som kan påverka skolresultaten negativt. Och desto mer tid man spenderar omgiven av dålig luft, desto större är chansen för att utveckla sjukdomar.

Fuktskador är tyvärr inget ovanligt, en färsk undersökning visar att tre av tio svenska hem är drabbade. Och att det kommer krävas miljardbelopp för att åtgärda problemen. Fuktskador hör till den vanligaste formen av dolda fel, och om det upptäckts inom tio år efter att man köpt bostaden är det möjligt att få tillbaka en del av köpesumman. Men då måste man kunna bevisa att skadan fanns redan vid tiden för överlåtelsen. Därför är det viktigt men en noggrann besiktning vid bostadsköp.

Vill du veta mer om hur det ligger till med fuktskador i svenska skolor kan du kolla på videoklippet nedan: