Köpa hus med huslån

Funderar du på att flytta familjen till ett hus i stället för att bo i lägenhet? Då finns en hel del saker att tänka på kring själva köpet och ekonomin – både kring huset, lånet och om fallgropar.

Att köpa hus är en stor affär för många familjer, det är dyrt och det måste ofta till lån för både själva köpet och för kontantinsatsen. Och om man inte uppfyller de krav som de traditionella bankerna ställer för att man ska bli beviljad sitt lån så kan det bli svårt att köpa sin villa. Därför är det första tipset att se till att ha ekonomin på det klara innan man ens börjar gå på visningar. Så om banken säger nej, vad gör man då? Ett tips är att söka huslån hos en mindre aktör på lånemarknaden för att få ett lånelöfte hos dem som passar familjens ekonomiska situation.

”Villalån brukar delas upp i två delar – bottenlån och topplån. Mellan 75 och 85 procent av huspriset kan du vanligtvis få bottenlån på. De resterande 15 till 25 procenten blir topplån. Där är räntan några procent högre än vid bottenlån. Dessutom är topplånet alltid rörligt. Det innebär att räntan kan ändras dagligen.” läs mer tips här.

Tips om huslån och husköp

Något som kan vara bra om man är sugen på att köpa hus är att börja med att ha den ekonomiska biten klar för sig och sedan börja gå på visningar. Och gå på många visningar, det kommer ge ett gott hum om olika bostadsområden, hustyper och om vilka priser som bostadsmarknaden har just nu. Sedan kan det vara bra att se till att man har en extra buffert redan i tid med köpet tipsar Konsumentverkets Hallå Konsument eftersom det ofta tillkommer en hel del inköp i samband med att man ska flytta in i huset såsom tvättmaskin, gräsklippare och kanske till och med en snöskyffel, likaså kan det vara bra att ha den här bufferten för att ha extra pengar för oförutsedda utgifter, om exempelvis bilen skulle gå sönder eller taket skulle behöva läggas om. Men innan du behöver fundera mer kring detta ska du såklart ha vunnit budgivningen och är du nybörjar på att köpa villa så kan Göteborgs Postens guide för just husköp för nybörjare vara något att läsa in sig på först – så har familjen inom kort ett nytt hem att boa in sig i ska du tro!