Rätt klädd i kylan

Under vintern är det många som är oroliga för sina småbarn, och t.ex. inte vill låta dem sova utomhus. Är detta någonting som man bör oroa sig för?

Barn i vinterkläderDet finns inget dåligt väder, brukar det ju heta. Det stämmer inte riktigt, för vem gillar t.ex. snöblandat regn? Däremot finns det inga dåliga temperaturer. Det handlar alltid om att vara rätt klädd. Ned till tio minusgrader är det inga problem att låta barnen sova utomhus, enligt de flesta barnläkare, och så mycket kallare än så blir det ju inte om vintern, i stora delar av landet.

Är det fuktigt i luften är det bra att täcka öppningen på barnvagnen med ett skynke. Glöm heller inte bort att vind kan ha en kylande effekt. Om det är minus fem grader kallt och blåser fem sekundmeter, vilket inte är särskilt mycket, blir kyleffekten sammanlagt som om det var femton minusgrader ute. Därför är det viktigt att alltid skydda barnen från vinden.

Tänk på det här

Isolera mot kylan inte bara ovanifrån, utan även underifrån. Lägg ett liggunderlag eller ett fårskinn i botten av pulkan. Även om små barn som sitter i en pulka inte rör sig lika mycket som den som drar pulkan, och därför inte blir lika varma, så bör man klä dem så att man kan reglera värmen. Klä barnen i ett innerskikt i ull eller syntet, ett mellanlager i fleece eller ull, och ett yttre skal som skyddar mot vind och vatten. Det kan vara bra att ha ett tunnare, och kanske också ett tjockare, mellanlager i packningen att alternera med.

Tänk också på att barn kan bli för varma, och att fukt kyler mer än minusgraderna. Knäpp upp overallen om det behövs, t.ex. innan ni sätter er i bilen. Eftersom mycket värme försvinner via huvudet kan det ibland räcka med att ta av mössan några minuter.