Sommarens djurparker

Snart är sommarlovet här och det är dags för semester och kvalitetstid med familjen. En typ av resa som passar hela familjen och är bra för barnens utveckling är att åka till en djurpark. Vi har listat några som är värda att besöka.

 

Barnens zoo i Göteborg har öppnat igen för året. Detta skriver Göteborgsposten som för 46:e året i rad driver detta i Slottsskogen. På barnens zoo får både barn och vuxna möjligheten att träffa getter, får, lamm och grisar. Att ha tillgång till detta i ung ålder gör att barn tidigt lär sig att respektera och hantera djuren, vilket är viktigt för de barn som vanligtvis är bosatta i stan. Barnens zoo är öppet fram tills 24 september.

 

Att barn och djur är ett populärt koncept är ett välkänt faktum, och har både psykologiska som fysiologiska anledningar. Dels sprids må-bra-hormonet oxytocin när en djurägare klappar sitt djur, men det kan också bero på att små barn fascineras av att något är mindre än de själva. Vidare kan de även se hur deras föräldrar tycker om dju, och överta samma känsla. Umgänge med djur leder till många positiva effekter för barns välbefinnande då de lär sig se till andras behov, att vara uppmärksamma och ansvarsfulla.

 

Att tänka på inför djurparksbesök

Som förälder bör man lära sitt barn att vistas lugnt nära djuren, och att inte gå in i exempelvis inhägnader eller att klättra på uppsatta stängsel och murar. Finns ingen information ska man inte heller mata djuren, och ofta är ens eget husdjur inte välkommet in i parken. Ta reda på vad som gäller för respektive park inför besöket och se till att följa råden för allas trevnad.

 

Vart kan man besöka djurparker?

Djurparker finns det många av i Sverige, och de nås oftast enklast med bil. Vi har tidigare skrivit en artikel om hur du underhåller barnen under bilsemestern på vägen, och här kommer några förslag på vart färden kan gå.

 

  • Kolmården. För den som vill se vilda djur från hela världen är Kolmården det perfekta alternativet. Här finns safari, tropikarium och barnens lantgård. Man kan även stanna över natten på Vildmarkshotellet eller Safari Camp.
  • En oas av djur mitt i Stockholms stad. Här finns både vilda och tama arter, en nöjespark och ett museum. Allt beläget i en stor grönskande park.
  • Havets hus. Havets hus i staden Lysekil i Bohuslän är ett stort akvarium med 40 olika arter från Gullmarsfjorden och Västerhavet.
  • Orsa rovdjurspark. Här lever utrotningshotade rovdjur i en autentisk miljö, och man kan se Sveriges enda isbjörnar.
  • I Furuviksparken finns djurpark, tivoli, pool och Äventyrsön, där programmet Wild kids spelades in.
  • Ölands djur- och nöjespark. På Ölands djur- och nöjeaspark finns över 100 olika djurarter, sagoland, dinosauriepark och vattenpark med rutschkanor.
  • Universeum i Göteborg har allt från regnskog med djur och fiskar till spännande experiment att underhålla sig med.
  • Lycksele djurpark. Lycksele har Sveriges nordligaste djurpark. Här finns vilda djur, husdjur och Lyckolandets nöjespark med massor av aktiviteter.
  • Parken Zoo. Parken Zoo i Eskilstuna har över 100 djurarter från fyra världsdelar. Här finns även nöjespark med åkattraktioner, anpassade för de yngre barnen.